Çalışma Yaşamı

Malullük aylığı için hangi şartları yerine getirmek gerekiyor?

Merhaba,

Ocak 2016 yılında özel bir firmada işe başladım. Mayıs 2017 yılında 5393 sayili belediye kanununun 49 uncu maddesi kapsaminda 4A sözleşmeli (Memur) personel olarak tekniker kadrosunda işe başladım. Eylül 2013 yılında ise devletin çıkarmış olduğu yasa ile Teknik Hizmetler Sınıfında önlisans mezunu olarak 657’nin 4C memur kadrosuna alındım.

Belediye sözleşmeli personel olarak işe başladıktan sonra Haziran 2017 yılında bir sağlık probleminden dolayı işitme kaybı yaşadım, fakat özürlü raporu için başvuruda bulunmadım. Daha sonra 15.01.2018 tarihinde engelli heyet raporu vermeye yetkili bir hastaneye başvurdum,

İşitme kaybı + doğuştan diğer engelim için toplamda %76 özürlü raporu verildi.

Yukarıda ki bilgiler doğrultusunda aklıma takılanlar.

1. Şuan istediğim zaman malülen emekli olabiliyor muyum? Malülen emekli olmak için bir memur 10 hizmet yılı tamamlanması gerek, Belediye’de sözleşmeli personel(memur) olarak başladığım tarihten mi 10 hizmet yılı sayılıyor yoksa Eylül 2013 yılında kadroya alındıktan sonra mı sayılıyor.

2. Erken emeklilik hakkım var mı, eğer varsa kanunda geçen “% 50 ila % 59 arasında olduğu anlaşılanlar için en az 5760 günü tamamladıktan sonra emekli olabilir” ibaresine istinaden 5760 günü tamamladıktan sonra erken emekli olabilir miyim?

3. Erken emeklilik için kaç hizmet yılım olması gerek? Hizmet yılı 2016’dan mı yoksa 2017’den mi hesaplanır?

4. AGİ bir faydası olmayacağı için vergi indirimi için başvurmak istemiyorum. Eğer vergi indirim hakkı elde etmezsem engelli erken emeklilikten faydalana biliyor muyum?

5. Erken emeklilik maaşı mı daha yüksek olur yoksa Malülen emekli maaşı mı daha yüksek olur?

6. Eğer erken emekli veya malülen emekli olma durumu varsa hangisi daha avantajlıdır?

Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

Cevap

Engelliler Dostu İçerik Başlıkları

Durumunuzu değerlendirmemiz:

2013 yılında memur olanlar 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kapsamına girerler. Bu kanunun durumlarına uygun hükümleri uygulanır.

Göreve girdikten sonra malul duruma gelen memurlar 5510 sayılı Kanun Madde 25 hükmü kapsamında malullük durumları incelenir, malul durumunun tespitini Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu yapar. Malul tespiti yapılırsa, memurun da en az on yıldan beri sigortalı olması ve toplam hizmetinin de 1800 gün olması halinde malullük aylığı bağlanıyor. Şayet memurun malullüğü başka birinin sürekli bakımına muhtaç ise bu durumda sigortalılık süresi aranmadan yalnızca 1800 günlük hizmet aranıyor.

Şayet memurun göreve girmeden önce malullüğü var ve bu nedenle de malullük aylığından yararlanamıyorsa 5510 sayılı Kanun Madde 28 hükmü bu durumdaki mağduriyeti de gidermiştir. Madde 28 hükmü gereği , memur olarak malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalığı veya engelliliği bulunanlara yaşlılık aylığı bağlanıyor. Yaşlılık aylığı için de memurun en az 15 yıldan beri sigortalı olması + 3960 gün de hizmetinin olması gerekiyor.

Malul sayılma kriteri ise çalışma gücünün en az % 60 ını veya görevini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiğinin Sosyal Güvenlik Kurumu Salık Kurulunca tespit edilmesi durumudur.

Bu kısa bilgilerimiz kapsamında durumunuzu sorularınızı cevapları olarak değerlendiriyoruz;

– Engellilik oranınızın % 75 olduğunun Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca karara bağlanması gerekli olduğunu değerlendiriyoruz.

– % 75 kabul edildiğinde;

Soru 1. Şuan istediğim zaman malülen emekli olabiliyor muyum? Malülen emekli olmak için bir memur 10 hizmet yılı tamamlanması gerek, Belediye’de sözleşmeli personel(memur) olarak başladığım tarihten mi 10 hizmet yılı sayılıyor yoksa Eylül 2013 yılında kadroya alındıktan sonra mı sayılıyor.

Cevap 1. Malulen emekli olma durumunuzun olamayacağını, ancak engelli aylığı olarak engellilik oranınıza istinaden yaşlılık aylığı alabileceğinizi değerlendiriyoruz.

Soru 2. 3. Erken emeklilik hakkım var mı, eğer varsa kanunda geçen “% 50 ila % 59 arasında olduğu anlaşılanlar için en az 5760 günü tamamladıktan sonra emekli olabilir” ibaresine istinaden 5760 günü tamamladıktan sonra erken emekli olabilir miyim? Erken emeklilik için kaç hizmet yılım olması gerek? Hizmet yılı 2016’dan mı yoksa 2017’den mi hesaplanır?

Cevap 2,3. Engelli emekliliği için sadece 5760 gün yetmez, bunun yanında en az 16 yıldan beri sigortalı olmanızde gerekir. Sigortalılık sürenizin ister sigortalı ister memur olarak hangisine daha önce başlamış iseniz bu tarih sigortalılık sürenizin başlangıcı olur ve bu tarihten sonra 16 yıl geçmesi gerekir.

Veya 5510 sayılı Kanun Madde 28 hükmü gereği , memur olarak malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalığı veya engelliliği bulunanlara yaşlılık aylığı bağlanıyor. Yaşlılık aylığı için de memurun en az 15 yıldan beri sigortalı olması + 3960 gün de hizmetinin olması gerekiyor,

Soru 4. 4. AGİ bir faydası olmayacağı için vergi indirimi için başvurmak istemiyorum. Eğer vergi indirim hakkı elde etmezsem engelli erken emeklilikten faydalana biliyor muyum?

Cevap 4. Vergi indirimi çalışırken uygulanan bir sistemdir, engelli emeklilik sistemiyle bir ilgisi bulunmaz. Engelli emeklilik kuralları cevap 1,2 ve 3 de açıklandığı gibidir.

Soru 5.6. Erken emeklilik maaşı mı daha yüksek olur yoksa Malülen emekli maaşı mı daha yüksek olur?. Eğer erken emekli veya malülen emekli olma durumu varsa hangisi daha avantajlıdır?

Cevap 5.6. Göreve girmeden önce malullüğünüz olduğundan malul olarak emekliliğiniz söz konusu olamayacaktır. Belirttiğimiz şartlarda yani 16 yıllık sigortalılık süresi ve en az 4320 gün hizmet süreniz olduğunda daha erken emekli olursunuz ve bu süreleriniz esas alınarak Sosyal Güvenlik Kurumu size yaşlılık aylığı bağlar. Ancak bu durum olmayıp da daha uzun süre çalışıp emekli olduğunuzda da ona göre aylık hesaplanır. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümleri uygulanacak olan memurların yaşlılık aylığı bağlanmasında (ki engelli aylığı da yaşlılık aylığı adı altında aylık bağlanmaktadır) bu Kanunun 29 uncu maddesi uygulanır.

Kaynak: memurlar.net


makale içeriği alt bilgi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu