Güncel

Mors Alfabesi! Mors Alfabesi Nedir?

Mors Alfabesi Çeviri! Mors Alfabesi Bileklik! Görme Engelli Alfabesi! Görme Engelli Alfabesi

Mors Alfabesi

Mors alfabesi yani Mors kodu noktalama işaretleri ile kullanılan bir iletişim dilidir. Havacılık ve denizcilik sistemlerinin kullandığı mors alfabe 1837 yılında kullanılmaya başlanmıştır. İlk zamanlarda kısa ve uzun işaretler sonrasındaysa daha farklı işaretlerle tüm alfabe belirlenmiştir. Ayrıca 1840 yılında mors alfabe yani mors kodu patenti başvurusu yapılmıştır. 

Mors Alfabesi! Mors Alfabesi Nedir?
Mors Alfabesi! Mors Alfabesi Nedir?

Alfabe her bir harf için bir kod içerir. Bazı kodlar bir veya birden farklı kod numaralarıyla belirlenmiştir. Örnekle açıklamak gerekirse mors alfabe için kullanılan bazı kod harfler şu şekildedir;

  • A harfi için ( . – )
  • B harfi için ( – . . . )
  • C harfi için ( – . – . )
  • D harfi için ( – . . )

Bütün alfabe bu şekilde kodlamalarla devam etmektedir. Ayrıca harflerin karşılığındaki kod uzun ve kısa çizgilerle kullanılmaktadır. Kullanılan bu kısa işaretler sinyal olarak da adlandırılmaktadır. Bir uzun ve bir kısa sinyal bir harf karşılığına gelerek iletişim kurulabilir. 

Mors alfabe çeşitli yollarla karşı tarafa iletilebilir. Sadece baskı olarak değil sesli olarak, radyo sinyalleri ile telgraf telindeki elektrik akımıyla, mekanik veya bazı görsel yollarla kullanılabilir. Bu kullanımlar mors alfabe iletişim amaçlı tercih edilebilir. Herkes bu alfabeyi kullanarak daha kısa sürelerde iletişim sağlayabilir.

Mors Alfabesi Nedir?

Mors alfabe sözlük anlamına bakıldığında nokta çizgilerden oluşan telgraf haberleşmesidir. Bu haberleşme hem hızlı hem de güvenli olduğu için ve az kişi tarafından bilindiği için havacılık ve denizcilikte sıklıkla kullanılmıştır. Haberleşme için tercih edilen bu alfabe telgraf tellerinin üzerindeki titreşimlerden karşı tarafa iletilmiştir. Her bir titreşim nokta ve çizgi şeklinde bir harfi ifade etmektedir. Bu sayede iletişim kurulmaktadır.

Alfabenin haberleşme operatörlerin de kullanılması eski zamanlarda daha sık görülmektedir. Günümüzde daha da gelişen ve artan teknolojiyle birlikte mors alfabesi kullanımı azalmıştır. Yerini üstün teknolojilere bırakmıştır. Ayrıca havacılık ve denizcilik dışında demir yolu hizmetinde de kullanılan mors alfabesi en eski iletişim yöntemlerinden biridir.

Mors Alfabesi Çeviri

Mors alfabe çeviri yapmak için öncelikli olarak harflerin karşılığındaki kod bilmesi lazımdır. Eskiden bu çeviri zaman alan bir işti. Fakat günümüzde otomatik olarak metin çevirisini mors koduna veya mors kodunu metne çevirmek mümkündür. Oldukça hızlı ve pratik bir şekilde mors alfabe öğrenmek mümkün olur.

Çeviri yaparken Latin alfabesi, sayılar ve noktalama işaretleri kullanılır. Harflerin rakamların ve noktaların her biri için uzun ve kısa çizgiler mors alfabede tercih edilir. Bu sayıda harf dışında sayılar ve noktalama işaretleri de mors alfabesi ile sağlanmış olur. Bu sayede eksiksiz ve doğru bir iletişim gerçekleşebilir.

Mors Alfabesi Bileklik

Mors alfabesi bileklik son zamanlarda oldukça popüler olmuştur. Mors alfabe ile birlikte istediğinizi bileklik üzerine yazdırabilirsiniz. Kısa ve uzun çizgilerden oluşan mors alfabe bileklik, bilek çapına uygun ölçülerde yapılmaktadır. Üzerine yazılan herhangi bir kelime veya cümle kişiye özel bir şekilde tasarlanabilir.

Mors alfabe bileklik hem önlem amaçlı hem de tarz amaçlı kullanılabilir. Genellikle herhangi bir rahatsızlıktan dolayı kendini ifade edemeyen kişiler bu bileklik ile birlikte kolayca bulunabilir. Ayrıca bazı kimselerde sadece modaya uymak için bu bilekliği üzerine istediği harf veya kelime yazdırarak kullanabilir. Her iki amaçta geniş bir kullanıcı kitlesine hitap etmektedir.

Görme Engelli Alfabesi

Mors alfabesi görme engelli bireyler tarafından kullanılmaktadır. Görme engelli bir birey harfleri ve rakamları göremediği için sadece bu alfabeyi kullanarak haberleşebilir. Özellikle yazılı metinlerde görme engelli bireyler için tasarlanmış kitap ya da dergiler rahatlıkla kelimelerin anlamlarını çıkarabilmelerine olarak tanır. Her geçen gün gelişen ve artan teknolojiyle görme engelli bir bireyin kitap okuması ya da dergi okumasına destek sağlanmıştır.

Baskıya yapılan uzun ve kısa çizgiler görme engellinin anlayacağı bir dil ile mors alfabesi kullanılarak oluşturulmaktadır. Görme engelli bir birey baskıda uzun ve kısa çizgileri bir araya getirerek harfleri ve kelimeleri anlamlandırabilir. Bu da bir metni rahatlıkla okuyabilmesi anlamına gelir.

Metin okurken ve herhangi bir bilgi edinirken görme engelli kimseler mors alfabesini kullanmaktadır. Ayrıca bu alfabe görme engellilere göre değişmiştir. Hem kelime grupları hem de harfler mors alfabesine benzetilerek yeni bir alfabe elde edilmiştir.

Güncel haberler için bizi takipte kalın. GOOGLE PLAY UYGULAMA İNDİR / news.google.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu