GüncelSosyal Hak ve Yardımlar

Otizm Belirtileri! Hafif Otizm Belirtileri! Otizm Çeşitleri! Otizm Neden Olur?

Otizm Belirtileri Nelerdir? Otizm İle Ortaya Çıkan Pozitif Yönler! Otizm Tedavisi Mümkün Mü ?Otizm Eğitimleri Nasıl Olmalıdır? Yetişkinlik Dönemi Otizm! Otizmlilerin Hakları Nelerdir?Otizm Çeşitleri Nelerdir? Otizm Bakım Aylıkları Ne Kadar? Otistik Farkındalık Nedir?

Otizm Belirtileri Nelerdir? Otizm İle Ortaya Çıkan Pozitif Yönler! Otizm Tedavisi Mümkün Mü ?Otizm Eğitimleri Nasıl Olmalıdır? Yetişkinlik Dönemi Otizm! Otizmlilerin Hakları Nelerdir?Otizm Çeşitleri Nelerdir? Otizm Bakım Aylıkları Ne Kadar? Otistik Farkındalık Nedir?
Otizm Belirtileri Nelerdir? Otizm İle Ortaya Çıkan Pozitif Yönler! Otizm Tedavisi Mümkün Mü ?Otizm Eğitimleri Nasıl Olmalıdır? Yetişkinlik Dönemi Otizm! Otizmlilerin Hakları Nelerdir?Otizm Çeşitleri Nelerdir? Otizm Bakım Aylıkları Ne Kadar? Otistik Farkındalık Nedir?

Otizm, ülkemizde ve dünya nüfusunda oldukça fazla olan engel durumundaki hastalık türlerindendir. Otizm, doğuştan gelen kalıtsal hastalıklardır. Az, orta veya ileri derecede olacak şekilde farklı oranlarda seyredebilir. Peki vatandaşlarımız otizm hastalığını nasıl anlayacak? Otizm belirtileri tam olarak nelerdir?

Otizm, çeşitli fonksiyonların ortaya çıkmasını veya tam tersine hiç olmamasını işaret eder. Bu rahatsızlıklardan en az beş-yedi arasında sahip olmanız gerekmektedir. Otizm belirtileri doktor kontrolleri ile tespit edilir.

Otizm Belirtileri?

  • Fiziksel temastan uzak durmaları, hoşlanmamaları
  • Konuşma konusunda gerilik yaşamak
  • Yaşıtları ile iletişim kuramama
  • Aşırı hareketli olmak
  • Aşırı hareketsiz olmak
  • Çok yıpratıcı veya agresif olmak
  • Takıntılı olmaları
  • Çevreye ilgisiz, duyarsız kalmaları
  • İsim hitaplarına fazla cevap verememeleri
  • Duygularını dile dökememeleri
  • Tehlike ve acı durumlarına karşı algılama kapalılığı veya duyarsız oluşları
  • Çevre, sosyal alan veya topluluk korkusu
  • Konuşma bozuklukları
  • Bir oyuna bağımlı olmaları
  • Yemek yeme bozuklukları
  • Çevreye, kendilerine, oyuncaklarına zarar vermek
  • Öğrenime kapalılar veya geç cevap vermek

Otizm İle Ortaya Çıkan Pozitif Yönler?

Otizm hastalığı dediğimiz zaman akla hemen negatif bulgular ve sonuçlar gelmektedir. Otizmli bireyler genellikle toplumdan farklı yaşam tarzları veya eksik yaşam tarzlarına sahip bireyler olarak akıllara yansımaktadır. Bu asla doğru bir kanı değildir.

Belirli testler aracılığı ile çoğu hastalığın teşhisi konulduğu gibi otizm hastalığının da teşhisi kolayca bulunabilmektedir. Otizmin kendi ile beraberinde getirdiği olumlu ve güzel farklılıklar da bulundurur. Bu farklılıklar;

  • Üstün zekâ olma durumu,
  • Belirli alanlarda yetenek sahibi olmak,
  • Sanat vb. alanlarda ilerleme kaydetmek ve dereceler yapmak,
  • Çeşitli spor dallarında başarılı olmak. 
İlginizi Çekebilir  2023 engelli maaşı alanlara müjde son dakika

Otizm rahatsızlığına sahip olan bireyler, biz aktif ve sözde sağlıklı bireylere oranla çok çok daha iyi durumda ve başarılarda olabilmektedirler. Önemli olan otizmli bireylerimizi benimsemek ve hak ettikleri değeri, hak ettikleri kıymeti vermektir. Onlar da bizim gibi hak ve özelliklere sahip vatandaşlarımızdır. 

Otizm Tedavisi Mümkün Mü?

Otizm, doğuştan gelen kalıtsal hastalıklardan sayılmaktadır. Otizm, temelli olarak giderilebilecek bir rahatsızlık değildir. Otizmli olan vatandaşlarımız, otizm hastalığının tespit anından itibaren hayatlarına dokunacak eğitim ve özel bakım ihtiyaçlarını almaktadırlar. Otizm olan bireylerimiz için özel eğitim okulları bulunmaktadır. Bunların yanı sıra evde bakım ihtiyaçları, sosyal aktiviteler, anaokulları, kreş imkanları ücretsiz olarak tanınmaktadır. Özel öğretmenler aracılığı ile alınacak olan tedavi sonucu, otizm olan bireylerimiz topluma kazandırılacak ve olabildikçe bu hastalıktan az hasar alacaklardır. 

Otizm tedavileri, hastalığın en az seviyeye indirilebilmesi için oldukça önemlidir. Otizm tedavisi, verilen ilgi ve alaka sonucu aksine toplumda daha da ön plana çıkan bireyler yetişebilir. Bilindiği üzere çoğu sanat ve spor alanında birincilik getiren sporcularımız ve sanatçılarımız bulunmaktadır.

Bunlar arasında otizmli olan kesim de çok fazladır. Gerekli ilgi ve tedaviler ile tamamen yok edilemeyen otizm hastalığı, en aza indirgenmekle beraber başarılar da getirmektedir. 

Otizm Eğitimleri Nasıl Olmalıdır?

Otizm eğitimi alan bireylerimiz, düzenli ve akıcı programlar dahilinde çalışıyor olmaları gerek. Bu programlar sayesinde kendilerini ifade etme konusunda kazançları olacaktır. Duygularını aktarmayı öğrenme, davranışsal düzelmelerin olması gibi birçok faktörün hayata kazandırılması eğitimler sonucu meydana gelir. Bu eğitimler;

  1. Yoğun ve akıcı, akılcı olmalıdır.
  2. Aralık verilmeden her ay, her yıl boyu verilmeli.
  3. Otizm hastalığına sahip bireyler öncelikle birebir eğitim almalıdır.
  4. Birebir eğitim alındıktan sonra ikişer-üçer ve daha fazla takım halinde grup çalışmaları ve eğitimlere tabi tutulurlar. 
  5. Eğitimi alan bireyler, kendi eksiklikleri doğrultusunda eğitimi görmeliler. Kendi gibi eksikliklere sahip olan bireyler ile derslerini almalılar. 
İlginizi Çekebilir  Engelli Sağlık Raporu Hesaplaması Nasıl Yapılır

Yetişkinlik Dönemi Otizm?

Otizm, genellikle üç yaşlarında belirtiler vermekte ve kendini ortaya çıkarmaktadır. Otizm için erken tanı çok önemlidir. Erken tanılar sayesinde erken tedavi ve iyileştirme süreçleri bulunmaktadır. Otizm bireyler aldıkları eğitim sonucunda sıfıra kadar inmese de neredeyse yok denecek kadar aza inen rahatsızlığa sahip olurlar. İlerleyen yaşlarda otizm bireyi olan vatandaşlarımız, eğitim ve tedavilere olumlu sonuçlar verirlerse, yaşamlarını kendileri idame ettirebilirler. Otizm belirtisi olan kişiler belirli işlerde çalışabilirler, devlet desteklerinden faydalanabilirler ve aynı şekilde yalnız yaşamlarına devam edebilirler.

Konuşma veya yaşamını tek başına idame ettirmekte güçlük çeken ileri derecede otizm belirtileri gösteren bireylerimiz de elbette bulunmaktadır. Bu bireylerimiz ise aileleri tarafından veya bakımevlerinde hayatlarını devam ettirmek zorundadırlar. Otizm bireylerimiz için devlet destekleri sayesinde bakımlarını üstlenen kişiler de maddi olarak kazanç elde edebilirler. Burada amaç bireylerimize sahip çıkmak ve kalan ömürlerini refah ve düzen içerisinde yaşayabilmeleridir. 

Otizm Birey Hakları Nelerdir?

Otizm bireylerimiz, engelli grubundaki bireylerden sayılacağı için engelli vatandaşlarımızın sahip olduğu haklara sahiptirler. Bunun yanı sıra ücretsiz özel eğitim ve masraflarının karşılanması haklarına da sahip bulunmaktadırlar. Otizm bireylerimizin hakları;

  • Bakım ücretleri,
  • Ücretsiz eğitimler,
  • Ücretsiz öğretmen atamaları,
  • Sosyal hakların tanınması ve indirimler, 
  • En az %40 rapor sahibi olmaları dahilinde yol vb. ulaşım masraflarında indirim hakkına sahip olmaları,
  • Vergi indirimleri,
  • Ücretsiz sağlık kontrolleri,
  • Diş tedavileri.

Otizm Çeşitleri Nelerdir?

Otizm hastalığı herkeste aynı seyretmez. Kimileri hafif otizme sahip iken kimi hastalarımız ileri derecede otizm taşımaktadırlar. Peki bu otizm belirtileri nelerdir nasıl belirlenir?

Kendi arasında üç çeşit olarak ayrıştırılan otizm belirtileri hastalığı, normal otizm, aspergos ve yaygın gelişimsel bozukluk olarak tespit edilir.

İlginizi Çekebilir  Kırtasiye Yardımı Nasıl Yapılır? - Kimlere Verilir? Nasıl Başvurulur? Başvuru Formu

Normal otizm dediğimiz, yukarıda saydığımız otizm belirtilerine sahip, normal otistik hastalarımızdır. Aspergos dediğimiz gruptaki otistik hastalarımız, hafif semptomlar ve belirtileri taşıyan bireylerimizdir. Zekâ geriliği olarak bir eksiği olmayan, davranışlar faktörler veya ilgi alanları değişik olan hastalarımızdır.

Yaygın gelişimsel bozukluğa sahip olan otistik bireylerimiz, normal otizm ve aspergos grubu içindeki rahatsızlıklardan sadece birkaçına sahip olan ve hastalığı diğerlerine göre en az seviyede yaşayan bireylerimizin sahip olduğu rahatsızlıktır. 

Otizm Bakım Aylıkları Ne Kadar?

Her engel grubunun alabildiği hak olan maaş ve bakım parasını, otizm hastalığına sahip olan bireylerimiz de alma hakkına sahiptirler. 2022 yeni zamları ve belirlenen engelli birey maaşları;

  • %40 ve %69 arası olanlar için: 1.124 lira
  • %70 ve üzeri olanlar için: 1.687 lira olarak belirlenmiştir.

Yukarıda saydığımız engelli maaşına hak kazanmak için tam teşekküllü hastaneden sağlık raporunuzu almanız gerekmektedir. Sağlık raporunuzu aldıktan sonra bağlı bulunduğunuz bölgedeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvuruda bulunabilirsiniz.

Maaşını onaylanırsa başvuruda bulunduğunuz hesaplarınıza yatacaktır. Otizm engelli maaşınızı sorgulayabilmek için e-devlet sistemini kullanabilirsiniz. E-devlet üzerinden maaşın yatıp yatmadığını sorgulayabilmek için;  https://www.turkiye.gov.tr/ashb-engelli-evde-bakim-odeme-sorgu sayfasını ziyaret edebilirsiniz. 

Otistik Farkındalık 

Otistik rahatsızlık sahibi olan bireylerimiz, bu toplumun parçasıdır ve bizler gibi haklara sahiplerdir. Bu otizm belirtisi olan vatandaşlarımız, çeşitli tedavi ve eğitimler sonucu topluma kazandırılırlar. Onların kendilerini daha iyi hissetmeleri ve farkındalık yaratmak, otizm belirtisi olanların veya hastalık teşhisi olan kişilerin bizden asla bir farklarının olmadıklarını hissettirebilmek adına çeşitli adımlar atılmaktadır.

Dünya otizm günü, otistik farkındalık günleri bulunmaktadır. Her yıl 2 Nisan, otistik hastalarımıza armağandır. 2 Nisan otistik hastalarımızın günüdür. 

Otizmli bireylerin hakları nelerdir?

Otizm farkındalık günü!

Otizmli çocukların annelerinden mektup var!

Yetişkinlerde otizm belirtileri!

Otizmli çocuklar için seyahat ipuçları!

Zeka geriliği ve otizm ilişkisi!

 

Oy Ver post

makale içeriği alt bilgi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu