Otizm Nedir? Otizm Belirtileri Nelerdir?
Otizm Nedir? Otizm Belirtileri Nelerdir? Otizmli Çocuk Nasıl Anlaşılır?
Otizm Nedir?
Otizm Nedir? Otizm Belirtileri Nelerdir? Otizmli Çocuk Nasıl Anlaşılır?
Otizm beyin sistemindeki gelişen birtakım rahatsızlıklar sonucunda spektrum bozukluğu ile ortaya çıkar. Halk arasında otizm olarak bilinen engel durumu birtakım sosyal etkileşimlere neden olabilir. Sosyalleşmeyi etkileyen ve bireyin istemsiz tepkiler göstermesine sebebiyet verecek otizm küçük yaşlarda fark edilebilir. Erken tanıda tedavi yöntemleri daha sağlıklı bir şekilde ilerleyebilir.
Çocuk yaşlarda ortaya çıkan ve yaklaşık doğumdan ilk üç yıl içerisinde belirtileri görülen otizm bireyin yaşamı boyunca devam eder. Ayrıca otizm belirtilerinin hiçbirini bilmeyen ebeveynler bile bazı değişikliklerle doktora gittiklerinde bu durumu ortaya çıkartacak şikayetleri belirtir. Bu sayede erken teşhis ile birlikte küçük yaşlarda otizm bozukluğu ortaya çıkar.
Bu hastalığın nedenleri birçok farklı işlevsel bozukluklardan ortaya çıkar. Net bir şekilde sebep göstermek mümkün olmayabilir.
Otizm rahatsızlığı yaşayan bir birey yaşamı boyunca nörobiyolojik farklılıklar yaşar. Bu farklılıklar ile birlikte çevresindeki nesneleri algılama da güçlük çekebilir. Ayrıca gereğinden fazla hassas düşünebilirler. Duyguları üst seviyededir.
Ayrıca her hareketini duygularla gerçekleştirebilirler. Özel bir bakıma ihtiyaçları vardır. Eğitimleri de yine özel olmalıdır. Beyin işlevlerini geliştirmeye yönelik birtakım aktiviteler yapılmalıdır. Ancak bu sayede olumsuz etkilerden kurtulmak ve yaşam kalitesini yükseltmek mümkün olur.
Otizmli bir bireyde zeka geriliği olabilir. Bu durumu bazı etkinliklerle kanıtlayabilmek mümkündür. Zaten her otizmli bireyse zeka geriliği olduğu uzmanlar tarafından açıklanmıştır. Bazı zeka testleri ile birlikte diğer yaşıtlarına oranla çok daha geride çıkarlar.
Otistik bozukluk yaşayan bireylerde zeka geriliğinin görülmesi zaten yaşadığı sorunun beyindeki bazı bozukluklardan kaynaklandığı içindir.
Otizm Belirtileri Nelerdir?
Otizm belirtileri doğumdan ilk üç yıl içerisinde gözlemlenir. Bu belirtiler herkeste aynı olmak zorunda değildir. Belirtilerin bazılarını veya tümünü taşıyan otistik bireyler vardır. İlişki kurma konusunda kendini ifade ediş şeklinde bazı bozukluklar yaşayan otistik bireyler testler sonucunda erken tanıyla birlikte rehabilitasyon uygulamalarını hayatına kazandırabilir.
Bu sayede daha kaliteli bir hayat sürerler. Her otizmli birey genetik olduğu düşünülen bazı belirtileri göstererek uzmanlar tarafından teşhis edilir. Gerekli testler ve incelemeler sonucunda tam tanı konmaktadır. Belirtiler şu şekilde açıklanabilir;
- Çocuk yaşta başlayan kısıtlı veya hiç göz teması yapamayan bireyler
- Çevreyle ilgilenmektense kendi içlerinde birtakım farklı hareketler sergilemeleri
- Kendi adıyla seslenildiğinde tepki vermemeleri
- İletişim aracı olarak çoğu zaman konuşmak yerine farklı sesler çıkarmaları
- Düzen problemleri yüzünden günlük yaptığı aktiviteler kısıtlandığında agresifleşmeleri
- Zıplama, dönme, arkaya doğru sallanma ve sürekli hareketlilik hali
- Birtakım anlamsız sesler çıkartarak çıkararak bozuk bir konuşma şekli
- Temastan hoşlanmayarak diyalog içerisinde olamamaları
- Herhangi bir oyun için arkadaşlarıyla bir araya gelse bile onlara katılmak istemeyişi
Daha birçok farklı neden ve sebep belirtiler arasında gösterilebilir. Uzmanların kontrolünde ki yapılacak olan belirtiler sonrasında istenecek testler bu rahatsızlığın tespit edilmesinde önemli bir rol oynar. Uzun bir çalışma sonrasında yapılacak olan tüm test sonuçları bireyin otizm belirtilerinin taşıyıp taşımadığını belirtir.
Ayrıca teşhis için genetik faktörlerin de önemi büyüktür. Aile geçmişinde bu sorunu yaşayan kişiler varsa mutlaka uzman kişiyle paylaşılmalıdır. Ancak bu şekilde doğru tedaviyi bulabilmek mümkün olur.
Otizmli Çocuk Nasıl Anlaşılır?
Otizm bozukluğu çocuklarda erken yaşta ortaya çıkar. İlk üç sene içerisinde ortaya çıkan bu nörolojik bozukluk tüm yaşam boyunca devam eder. Nörolojik bozukluklarla gelişen bazı eksiklikler yüzünden bu rahatsızlık ortaya çıkmıştır. Küçük yaşlarda doğru eğitimlerin verilmesi ile bu rahatsızlık bir nebze olsun olumsuz yan etkilerinden kurtulabilir.
Mutlaka ailenin bilgilenmesi lazımdır. Çocukları için ilgili vakıflara veya derneklere başvuru yapmalıdırlar. Normal bir okuldan ziyade rehabilitasyon merkezlerinde eğitim görmelerine yardımcı olmalıdırlar. Engelli bireylere yönelik okullarda eğitim gördüklerinde kabiliyetlerini ortaya çıkartabilir ve yaşamlarını bu rahatsızlık ile devam ettirebilecekleri birtakım bilgiler edinebilirler. Daha bilinçli olmalarına yardımcı olacak destek aile tarafından sağlanmalıdır.
Otistik bir bireyin mutlaka tanı ve tedavisi için sağlık hizmetleri yönünden desteklenmesi lazımdır. İlgili bölümlere giderek sağlık hizmetleri konusunda titiz olmak gerekir. Yeterince hassas olan otistik bireyler sağlıklı bir yaşam alanında büyütülmelidir. Destek aile tarafından eksiksiz bir şekilde ve doğru olarak karşılanması gerekir. Ancak bu sayede hayatı kolaylaştırmak mümkün olur.
Otizmli bir bireyin hem ailesi hem de kendinin bilinçlendirilmesine yönelik birtakım sivil toplum örgütleri vardır. Bu toplum kuruluşlarıyla iletişim halinde olarak aynı sorunu yaşadığınız bireylerle problemlerinizi paylaşabilirsiniz.
Bu sayede kendi sorununuzu yaşayan kişilerden en sağlıklı bilgiyi alabilirsiniz. Doğru ve eksiksiz bilgi ile birlikte otistik bir bireyin nasıl eğitileceği konusunda ve bakımı hakkında bilgi sahibi olursunuz.
Güncel haberler için bizi takipte kalın. GOOGLE PLAY UYGULAMA İNDİR / news.google.com
Otizm belirtileri ve ilgili başlıklar için https://engellilerdostu.com/otizm/ linkine tıklayın.
Detaylı bir makale olmuş. Baştan sona okudum ve karşılaşmış olduğum için de mutluyum. Teşekkür ederim.