Otizm Nedir Otizmli Bir Çocuğa Sahip Olmak
Nörolojik ve sinirsel hastalık çeşitlerinden biri olan otizm hastalığı, tıp dünyasında spektrum bozukluğu olarak tanımlanır. Sadece doğuştan olarak gözlenen bu hastalık genellikle 2-4 yaşları arasında oluşmaktadır.
Otizm, bireylerin diğer insanlarla rahatça iletişim kuramaması başta olmak üzere anlama bozukluğu, gelişimde duraklama ve konuşma da zorluk olarak tanımlanmaktadır. Çeşitli yöntemlerle tespit edilebilen otizm hastalığı, çocuk gelişimlerinde erken dönemlerde görüldüğü için ciddi sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir.
Otizmin Belirtileri Nelerdir?
Çeşitli ruhsal ve sinirsel hastalıklara sebebiyet verecek olan otizm belirtileri aşağıdaki gibidir.
- Göz Temasında Bozukluk
Otizmli bir birey, karşısında veya çevresindekilerle göz teması kurma aşamasında zorluklar çeker. Bunların yanı sıra kendisi ile iletişim kuranlara normalden daha uzun süre de cevap verir. Ayrıca otizmli olan bir kişinin 3-4 yaşından sonra diğer yaşıtları gibi rahatça konuşma anlama gibi özellikleri de henüz gelişmemiştir.
- Vücut ve Organ Kontrolü Bozukluğu
6-7 yaşlarına gelmiş bir çocuğun kalem tutma, bardak taşıma veya eline verilen herhangi bir şeyi normal yaşıtlarına göre gerçekleştiremiyorsa otizm hastalığına yakalanmış olma ihtimali yüksektir. Örneğin ellerini kaldırdığında istediği bir nesneyi gösterecekken parmaklarını farklı bir yöne doğrultması ya da bir eli farklı diğer eli farklı bir yönü gösteriyorsa yine bu kişi de otizm olma ihtimali oldukça yüksektir.
- Zihin Kontrolü ve Vücut Dengesindeki Bozukluklar
Yaşı ilerlediği halde emekleyen, yaşıtlarına göre halen daha ayakta duramayan çocuklarda bu hastalığa yakalanmış olabilir. Örneğin hastalığı taşıdığı tahmin edilen bir çocuğa vücut ve denge kontrolü için zıplaması istenildiği takdir de çocuğun bu hareketleri 2-3 kere yapması durumunda hareketlerinde bir anormallik gözlemleniyorsa otizm olma ihtimali bulunmaktadır. Diğer bir örnek olarak zihinsel anlamda bir geriliği olma ihtimaline karşın çocuktan aklında tutması için birkaç nesne söylenir. Eğer ki yaşıtlara oranla çok düşük bir sonuç alınıyorsa yine tedavi için çalışmalara başlanmalıdır.
- Anormal Şeylere İlgi ve Farklı Davranışlarda Bulunma
4-6 yaş aralığında bulunan bir çocuğun yemek yerken, konuşurken ya da arkadaşlarıyla oynarken dışarıdan gözlemlendiği takdir de eğer ki onlarla ilgilenmediği ya da kaşığı farklı tuttuğu veyahut el kol hareketleri ve mimiklerinde ilginç durumlar oluşuyorsa daha olumsuz neticeler almamak adına tedavi işlemlerine başlanmalıdır.
Otizmli Bir Çocuğa Sahip Olan Aile Bireyleri Neler Yapmalıdır?
Öncelikle doğan her bir çocuğun aile bireyleri, çocuklarını 0-4 yaş aralığına kadar kontrol altına almalıdır. Çünkü kalıcı hastalıklar veya ölüme neden olacak kadar ağır hastalıkların en çok bulaşma ihtimali ya da risk barındırması bu yaş aralığında görülmektedir. Bundan dolayı çoğu hastalıkta da olduğu gibi otizm hastalığında da erken teşhis ve bu teşhisle beraber erken tedavi yöntemleri çocukların gelecekte oluşabilecek rahatsızlıkları ve mevcut hastalıkları için oldukça önemlidir. 0-4 yaş arası otizmli çocuk olma ihtimaline karşı aile bireyleri belli başlı bazı önlemleri almalıdır.
- Aile bireyleri doğan çocuklarını 0-4 yaşa kadar çocuk hastalıkları doktoruna belirli aralıklarla göstermelidir.
- Büyüme ve gelişme aşamasında olan her çocuğun yaptıkları aileleri tarafından günlük olarak takip edilmelidir.
- Aile bireyleri çocuklarının mevcut hastalıklarının erken yaşta ortaya çıkabilmesi adına onlara çeşitli aktiviteleri yaptırmalıdır. Bu aktiviteler arasında nefes kontrolü, el kol hareketler, konuşma ve koşma gibi aktivitelerdir.
Otizmli çocuklar diğer çocuklara göre daha fazla ilgi gerektirir. Bu nedenle otizmli bir çocuğa sahip olmak sabır gerektirir. Her an göz kulak olmak, her şeyiyle tek tek ilgilenmek şarttır. Özellikle eğitim hayatında okul tek başına yeterli değildir. Eğitimi evde de destekleyerek geliştirmek şarttır.
Sosyal medya hesaplarımız: İNSTEGRAM // TİKTOK
SON DAKİKA HABERLER İÇİN GOOGLEDEN TAKİP EDİN