Otizm

Otizmli Öğrencime Nasıl Davranmalıyım

Otizmli Öğrencime Nasıl Davranmalıyım?

Otizmli Öğrencime, Otizmli bireyler dünyayı anlamakta, anlamlandırmakta normal bireylere oranla daha fazla sorunlar yaşamaktadırlar. Sınıf gibi kalabalık ortamlarda bu sorunlarda artış gözlemlenebilmektedir. Birçok sorundan şikayetçi otizmli bireyler için iyi iletişim kurabilen bir öretmen öğrenme safhasında daha etkili rol aldırabilecek, çocuğun daha kolay anlamasını sağlayacak ve ortamda daha rahat ve hızlı kaynaşmasına olanak tanıyacaktır.

Bu konularda gereken önem ve özenin gösterilmesi otizmli birey açısından yararlı olduğu kadar sınıfın genel durumu ve diğer öğrenciler açısından da önem teşkil etmektedir.

Aile Öğretmen İş Birliği Önemi

Aileler çocuklarında olan bu hastalık konusunda deneyim ve bilgi birikimine sahip olmalı, olmayanlar öncesinde bilgilendirilmelidirler. Unutulmamalıdır ki normal bireylerde olduğu gibi otizmli bireylerde de eğitimin temelleri ailede atılmakta hatta otizmli bireylerde erken çocukluk dönemlerindeki eğitimler büyük önem taşımaktadır. Otizmli çocuklar için okul seçerken öğretmenin ilgi ve alakası ilk kriterlerden biri olmalıdır.

Ailenin bilinçlendirilmesi kadar önemli olan bir diğer önemli konu ise öğretmenin öğrencisi hakkında bilgiye sahip olmasıdır. Bu nedenle aileden bilgi istenirken en ufak bir unsur bile önemsiz görülerek atlanmamalıdır. Otistik çocukların eğitimi için önemsiz gibi görünen bilgiler bile önemlidir.

Bilhassa çocuğun özel ihtiyaçlarının olup olmadığı, ona seslenilmesinden hoşlandığı hitap şekilleri öğrenilmelidir. Her zaman aile ile sağlıklı bir iletişim kurmak mümkün olmamakla birlikte böyle durumlarda devam edilen özel eğitim kurumundaki öğretmenlerinden gereken bilgileri almak daha sağlıklı olacaktır. Edinilen bu bilgiler sonucunda iletişim koparılmamalı sürekli iletişim halinde olunmalıdır.

 

otistik-cocuk

Diğer Aile Bireyleri İle Sorun Yaşanmaması için Neler Yapılmalıdır?

İlginizi Çekebilir  Emine Erdoğan, Engelli Çocukların Anneleriyle Görüştü!

Otizmli çocukların aileleri ile ve diğer öğrencilerin aileleri ile olası sorunları varsa çözmek ya da sorun oluşmadan oluşabilecek her soruna karşı iki tarafın da velilerinin bir araya getirilip karşılıklı konuşulabilecek ortam yaratılmalıdır. Çünkü sonrasında yaşanan en ufak bir olumsuzluktan otistik birey etkilenebilmekte kendini kapatabilmekte bu da eğitiminde gelinen, kaydedilen ilerlemeyi olumsuz etkilemektedir.

Otizmli Bireylerin Sorunlarını Yönetebilme

Hepimiz kavgada gürültüden hoşlanmazken bu davranış otizmli bireyleri daha fazla etkilemektedir. Bu sebeple otizmli bir öğrenciye sahip öğretmen diğer öğrencilerini daha sakin kalmaları konusunda uyarmalıdır. Oturma planı daha çok otizmli bireye göre ayarlanmalı mümkünse sevdiği yere oturtulmalıdır.

Otizmli bireyler diğer öğrencilere göre sosyal becerilerini geliştirmekte daha zorlanmakta, daha içe kapanık olabilmektedirler. Bu noktada öğretmen otizmli çocuğun derslerde arkadaşlarıyla sosyalleşmesini sağladığı gibi diğer öğrencilerinden de bu konuda yardım almalı, teneffüs aralarında onu oyunlarına dahil etmelerini sağlamalılar.

Otizmin farkına varmaları için ayrı bir ortamda diğer öğrencilerine otizmle ilgili bilgiler verebilir, kitap okuyabilir ya da kısa filmler, animasyonlar izletebilir.

otizimm

Otizmli Birey ile Öğretmen İlişkisi Nasıl Olmalıdır?

Otizmli bireyler diğer öğrencilere göre kendilerini ifade etmede sorunlar ile karşılaşabilmektedirler.

Bazı otizmli bireylerde aşırı stres durumda iken kendini ifade etme normal duruma göre daha zorlaşma bazen ise kendilerini tamamen kilitleyebilmekte, sürekli bir şeyi tekrarlayabilmektedirler.

Bu nedenle otizmli öğrenciler için güven oldukça önemlidir. Öğretmenin yanında kendisini güvende hissederse daha iyi öğrenecektir.

Sosyal medya hesaplarımız: İNSTEGRAM // TİKTOK

SON DAKİKA HABERLER İÇİN GOOGLEDEN TAKİP EDİN

Oy Ver post

makale içeriği alt bilgi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu