RTÜK’te Sağırların, İşitme ve Görme Engellilerin Görsel- İşitsel Medya Hizmetlerine Erişiminin İyileştirilmesi Çalıştayı Yapıldı
Sağırların, işitme ve görme engellilerin görsel- işitsel medya hizmetlerine erişiminin iyileştirilmesi amacıyla düzenlenen çalıştaya Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı adına Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ katıldı.
RTÜK Başkanı Prof. Dr. İlhan YERLİKAYA’nın açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen Uzm. Dr. KOÇ, işitme ve görme engellilere yönelik, engellilerin görsel- işitsel medya hizmetlerine erişimi çalışmalarını önemsediklerini, bu alanda bakanlık olarak hizmet verdiklerini belirtti.
KOÇ: Medyada İşitme ve Görme Engelli Bireylere Yönelik Erişim Kanallarının Açık Olması Sevindirici Bir Gelişme
Bu çalıştayda görüşülen ve konuşulan konuların hızlı bir şekilde hayata geçirilmesi gerektiğini, medyada erişilebilirliğin gündeme gelmesini önemsediklerini, ayrıca medyada işitme ve görme engelli bireylere yönelik erişim kanallarının açık olmasının sevindirici bir gelişme olduğunu ifade etti.
Uzm. Dr. KOÇ, geçtiğimiz günlerde genel müdürlükte bakanlık merkez ve illerde görevli 60 işaret dili tercümanıyla toplantı gerçekleştirdiklerini, erişilebilirlikle ilgili bilgi aktarımında bulunduklarını söyledi.
183 Sosyal Destek Hattı ile 144 Sosyal Yardım Hattı’nda kesintisiz hizmet veriliyor
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. KOÇ; Bakanlık bünyesinde 24 saat kesintisiz hizmet veren çağrı merkezlerinin 9 yıldır faaliyette olduğunu, çağrı merkezlerinde işitme engelli bireylere işaret dili tercümanlarının rehberliğinde, 183 Sosyal Destek Hattı ile 144 Sosyal Yardım Hattı’nda hizmet verildiğini anlattı.
Bu hatların aile, kadın, çocuk, engelli, yaşlı, şehit yakınları ve gazilere yönelik hizmetler hakkında bilgilendirme ve yönlendirme sağlayan bir hat olduğunu, ayrıca ihmal, istismar ve şiddet vakaları veya töre ve namus cinayetlerinin önlenmesi için tedbir mahiyetindeki ihbarların alındığını, durumun aciliyeti göz önünde tutularak, vakanın bulunduğu ilin acil müdahale ekip sorumlusuna ve/veya kolluk kuvvetlerine bildirilerek müdahale edilmesinin sağlandığını belirtti.
Bilgiye erişimde hızlı hareket edilmesi gerektiğine vurgu yapan KOÇ, dijital dönüşümün önemli olduğunu yakın zamanda çağrı merkezlerinde çalışan personelle toplantı düzenleyeceklerini, işitme ve görme engelli bireylere daha iyi hizmet verebilmenin olabilirliği üzerinde duracaklarından söz etti.
Engellilerin yayın hizmetlerine erişimi kolaylaştırılacak!
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu RTÜK’ün düzenlediği ‘Sağırların, İşitme Ve Görme Engellilerin Görsel- İşitsel Medya Hizmetlerine Erişiminin İyileştirilmesi Çalıştayı’nda, ulusal yayın kuruluşları, dijital platform işletmecileri, akademisyenler ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan çalışma grubu; İşaret Dili, Ayrıntılı Altyazı ve Sesli Betimleme konuları özelinde Üst Kurul’da toplantılarını gerçekleştirerek engellilerin yayın hizmetlerine erişimini kolaylaştıracak bir dizi madde hakkında görüş birliğine vardı.
Kaynak: eyh.aile.gov.tr