Serebral Palsi Nedir? Beyin Felci Nedir?
Serebral Palsi Hastalığı Nedir? Serebral Palsi Hastalığı Neden olur? Serebral Palsi Hastalığı İyileşir Mi? Serebral Palsi İlerleyici Bir Hastalık Mıdır?
Serebral Palsi Hastalığı Nedir?
Bu hastalık, anne karnı dönemi ile beş yaş arasında başlayan ve beyin hasarı sonucu oluşan bir hastalık türüdür. Bu hastalığın etkileri, beyinde oluşan hasar derecesine göre beyinde bulunduğu yere göre çeşitlilik gösterebilir.
Bu hastalığın en belirgin özelliklerinden birisi de, hareket bozukluğu ve kas spazmlarıdır. Yani bu hastalığa yakalanan kişiler, kaslarını hareket ettirmekte ciddi anlamda zorlanabilirler. Serebral palsi hastalığı nedir diye merak eden kişiler için konuyu bu yazı dizimizde sizler için anlattık

Serebral Palsi Hastalığı Neden olur?
Bu hastalıkla baş etmeye çalışan milyonlarca insan serebral palsi hastalığı neden olur sorusuna en doğru cevabı arıyor. Hastalığın ortaya çıkma sebeplerinin arasında en temel nedenler ise; oksijensiz kalma, iltihap, ve beyinciğin alt bölümündeki yapılamaların omurgaya doğru yer değiştirmesidir. Bu olay ise doğum sırasında gerçekleşebilecek olan anormal bir değerdir.
Bu beyinciğin sarkması ile kaslarda ciddi spazmlar oluşur. Doğum sırasında oksijensiz kalmak ise beyine çok büyük hasar verir. Bu hastalık çoğu zaman doğumdan önce anne karnında gelişim sürecindeyken, beynin hasarlı olarak gelişmesinden kaynaklanıyor. Bu hastalık, doğumdan sonraki dönemlerde çocukta zekâ geriliği yapabilir. Ya da görme ve işitme duyularında hasar da bırakabiliyor.
Serebral Palsi Hastalığı İyileşir Mi?
Çocukları bu hastalığın pençesine düşmüş olan anne ve babaların tek merak ettiği konu ise serebral palsi hastalığı iyileşir mi sorusudur. Bu hastalık ne yazık ki beyinde bıraktığı hasar yüzünden gerileme ya da iyileşme olanağını kişilere tanımıyor. Sadece yürüme yetisini kaybeden çocuklar, özel fizik tedavi yöntemleriyle % 60’a kadar varan oranlarla yürümeye başlayabiliyor.
Çünkü bu hastalık kişilerde denge kaybı ve yürümede zorluk da yaratabiliyor. Sağlıklı bir hamilelik dönemi geçiren anne adayları, eğer kontrollerini düzenli olarak yaptırırsa, bu hastalığın önüne geçebiliyorlar. Konuşma zorluğu çeken serebral palsi hastaları ise, özel iyileştirme merkezlerine giderek bu sorununu büyük ölçüde çözebilirler.
Serebral Palsi İlerleyici Bir Hastalık Mıdır?
Çocukları ya da yakın çevresi bu hastalık ile mücadele eden insanların en çok korktuğu soruların başında serepral palsi ilerleyici bir hastalık mıdır sorusu gelir. Ama serebral palsi hastalığı asla ilerlemez, beyinde yarattığı hasar büyümez. Doğum anında olduğu kadar kalır. Bu hastalıkla baş etmeye çalışan kişiler, sadece belli başlı özel iyileştirme yöntemleri kullanarak hayata daha çabuk adapte olurlar. Bu iyileştirme yöntemlerinden en çok tercih edilenlerin ise listesi şu şekildedir;
- Fizyoterapi yöntemi
- Konuşmayı kolaylaştıracak eğitim ve egzersizler
- İlaç tedavisi
- Cerrahi yöntemler
Yapılan araştırmalara göre bizim ülkemizde yaklaşık 300.000 serebral palsi hastalığıyla mücadele etmeye çalışan kişi mevcuttur. 3 ile 18 yaş grubundaki bu hastalığın dağılımı ise yaklaşık 108 bin civarındadır.
Serebral Palsi Kaç Yaşında Belli Olur?
Anne adayları ve yeni doğum yapmış olan anneler serebral palsi kaç yaşında belli olur sorusuna cevap arıyorlar. Bu hastalık bazen doğum öncesi kontrollerde de anlaşılabiliyorken bazen de hiçbir şekilde anlaşılmayabilir. Ama bu hastalık genellikle üç ya da dört yaşlarında anne ve babalar tarafından anlaşılıyor.
Bazen vücudun sadece bir kısmında hareket kısıtlılığı verirken bazen de tüm vücudu etkisi altına alan bu hastalıkta erken teşhis çok önemli bir rol oynuyor. Eğer siz de çocuğunuzun hareketlerinde azalma, kısıtlılık, tek başına oturamama, kaslarda aşırı sertlik, motor becerilerinde azalma, aşırı salya akıtma, dengesini ve kaslarını kontrol edememe, asimetrik yürüme ve konuşurken güçlük çektiğini fark ederseniz zaman kaybetmeden, çocuğunuzu bir nöroloğa götürmeniz gerekiyor.
İlgili Başlıklar;
Serebral Palsi nedir belirtileri nelerdir?
Otizm nedir Otizm belirtileri nelerdir?