SGK Engelli Raporu Sorgulama Ekranı, Rapor Sonucunu Öğrenme
Engelli Raporu Alma Şartları Nelerdir? Engelli Raporu İçin Gereken Belgeler Nelerdir? Engelli Maaşı Almaya Hak Kazanılan Durumlar
SGK Engelli Raporu Sorgulama Nasıl Yapılır? Rapor Sonucu Nereden Öğrenilir? Engelli Raporu Alma Şartları Nelerdir? Engelliler açısından önemli olan bu sorulara cevap arayan haberport.com’un kaleme aldığı içeriği sizlere faydalı olacağını düşündüğümüzden paylaşmak istedik.

Sosyal bir hak olarak SGK engelli raporu sorgulama nasıl yapılır ve nereden öğrenilir konuları sıklıkla araştırılıyor. Engelli maaşının alınabilmesi için bireyin yüzde 40 veya daha yüksek oranda engelli sağlık kurulu raporunun bulunması gerekmektedir. Engelli Rapor sorgulama işlemi birçok kanaldan yapılabilir.
Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınan engelli raporu e-devlet başta olmak üzere birçok farklı kanal üzerinden sorgulanabilmektedir. Sosyal devlet anlayışı kapsamında toplumdaki engelli bireylere birtakım pozitif ayrıcalıklar tanınmaktadır.
Bu haklar her yıl güncellenmekle birlikte, engelli vatandaşların bu haklardan yararlanabilmesi için engelli raporu alması gerekiyor. Engelli raporuna ilişkin gerekli sorgulama işlemleri e-devlet üzerinden yapılabilmektedir. Engelli raporu almaya hak kazanan bireyler, engellilerin yararlandığı bütün haklardan yararlanabilirler. Ancak raporun devlet veya üniversite hastanelerinden alınması gerekmektedir.
Engelli Raporu Alma Şartları Nelerdir?
Türkiye genelinde bir bireyin engelli kabul edilebilmesi için en az yüzde 40 oranında engeli bulunması gerekiyor. Bireyin hareket kabiliyetini engelleyen durumlar yaşaması halinde birey yüzde 40 engelli kabul edilir.
Başvuruda bulunan bireyin engelli evrak geçerliliği ancak başhekim imzası ve onayıyla resmiyet kazanmaktadır. İlk kez engelli raporu alan kişiler, şehir içinde ücretsiz seyahat etme ve daha erken emekli olma haklarını kazanırlar.
Engelli Raporu İçin Gereken Belgeler Nelerdir?
Engelli raporu alınabilmesi için adayın başvuru dilekçesindeki bilgileri eksiksiz olarak doldurması gerekiyor. Bireyler internet üzerinden indirerek dilekçeyi doldurabilmektedir. İntenetten indiremeyen bireyler ise başvuruda bulunacakları hastaneden başvuru formu alabilirler.
Vatandaşlardan; Nüfus cüzdanı fotokopisi, son 6 ay içerisinde çekilmiş olmak suretiyle 5 adet vesikalık fotoğraf talep edilmektedir.
Engelli Maaşı Almaya Hak Kazanılan Durumlar
Bireylerin T.C. vatandaşı olması, En az yüzde 40 oranında engelli raporunun bulunması, Raporda başhekim imzasının bulunması gerekmektedir. 18 yaşından küçük engelli bireylerin ailelerine ödeme yapılmaktadır.
Engelli Raporu Ne Kadar Sürede Oluşturulur?
Engelli raporu başvurusunda bulunan kişiye ne kadar sürede rapor verileceği şehre göre değişiklik göstermektedir. Küçük şehirlerde bu süre 2 haftaya kadar uzamaktayken, büyükşehirlerde ise 2 ayı bulabilmektedir.
Engelli raporunu daha hızlı çıkarabilmek için birkaç yöntem vardır. Bunlar; Küçük şehirlerdeki hastanelere başvurmak, Büyük kentlerdeyse dahi daha az kalabalık olduğu müddette başvuruda bulunmaktır.