SGK İlaç Geçmişi Sorgulama Nereden, Nasıl Yapılır?
SGK ilaç geçmişi sorgulama online olarak yapılabilmektedir. Hekim ya da kurullar tarafından yazılmış ilaçların görüntülenmesi sayesinde vatandaşa hekim tarafından yazılacak yeni ilaçlara karar verilmektedir. SGK ilaç raporu sorgulama işlemleri tüm vatandaşlar tarafından yapılabilmektedir. İlaç sorgulama işlemleri e-devlet üzerinden yapılmaktadır.
İlaç Sorgulama Nereden Yapılır?
İlaç sorgulama işlemi için e-devlet sistemine giriş yapmak gerekmektedir. Bunun için:
- Vatandaşların turkiye.gov.tr adresine giriş yapması gerekmektedir.
- Sisteme TC kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapılması mümkündür. E-devlet şifresi olmayan vatandaşlar mobil imza, elektronik imza, internet bankacılığı ya da e-devlet şifresi ile giriş yapması mümkündür.
- Kimlik doğrulama işlemlerini tamamlayan vatandaşlar e-devlet sistemi üzerinde yer alan Sosyal Güvenlik Kurumu alanına tıklaması gerekmektedir.
- Bu alana giriş yapan vatandaşların Ortak Hizmet kısmına tıklaması gerekmektedir.
- Bu alan üzerinden SGK ilaç rapor durumu sorgulama işlemleri tamamlanmaktadır.
E-Devlet İlaç Reçete Sorgulama Nasıl Yapılır?
E-devlet sistemi üzerinden ilaç sorgulama işlemleri yapılmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu, vatandaşa yazılan tüm ilaçları kayıt altında tutmaktadır. Bu sayede vatandaşlar, kullandıkları ilaçlar ve alerjileri hakkında diğer hekimlere de kolaylıkla bilgi verebilmektedir.
E-devlet sistemi üzerinden ilaç sorgulama yapmak mümkündür. E-devlet sistemi üzerinden sorgulanabilecek bilgiler:
- Geçerli ilaç raporları,
- Geçmiş ilaç raporları,
- Rapor takip kodu,
- Rapor numarası,
- Teşhis ve tanı bilgileri,
- Tesis bilgileri,
- Düzenleme türü,
- Rapor başlangıç tarihi bilgileri,
- Rapor bitiş tarihi,
- Tanı ve uygulanan tedaviler,
- Yapılan tüm cerrahi işlemler sorgulanmaktadır.
Eczane İlaç Sorgulama Nereden Yapılır?
Eczane ilaç sorgulama, SGK tarafından ödenmiş ve eczaneden alınmış tüm ilaçların sorgulanmasını sağlayan bir sistemdir. Bu işlem yapabilmek için e-devlet sistemine giriş yapılması gerekmektedir. Öte yandan aynı sistem üzerinden ilaçların son kullanma tarihleri hakkında da bilgi sahibi olmak mümkündür.
Kullanılacak ilacın ne zaman üretildiği ve satışa sunulduğu gibi bilgilere de aynı platform üzerinden ulaşabilirsiniz. Eczaneden satın alınan tüm ilaçların son kullanma tarihlerini e-devlet sistemi üzerinden sorgulayabilirsiniz. Aynı zamanda bu sistem üzerinden doktor tarafından reçete edilmiş ilaç dozları da sorgulanabilmektedir.
SGK İlaç Ödeme Sorgulama Nereden Yapılır?
SGK ilaç ödeme sorgulama işlemleri e-devlet sistemi üzerinden yapılmaktadır. Tüm TC vatandaşları, e-devlet platformuna giriş yapabilir. Sisteme giriş yapmak için e-devlet şifresi satın almak gerekmektedir. E-devlet şifresi herhangi bir PTT şubesinden satın alınabilmektedir.
Şifreyi satın alan vatandaşlar TC kimlik numarası ile sisteme giriş yapmaktadır. Sisteme giren vatandaşlar ilaç sorgulama işlemlerini bu alan üzerinden yapabilmektedir.
Rapor Sorgulama Sistemi Nedir?
Rapor sorgulama sistemi, vatandaşlara yazılmış olan tüm sağlık raporlarının kayıtlı olduğu bir platformdur. Geçmiş dönemde rapor sorgulama yalnızca doktorlar tarafından görüntülenmekteydi. Ancak vatandaşların daha bilinçli ilaç kullanması ve kullandıkları ilaçlar hakkında hekimlere bilgi vermesi için sorgulama yapması adına rapor sorgulama sistemi kurulmuştur.
Rapor sorgulama işlemleri, e-devlet sistemi üzerinden yapılmaktadır. E-devlet sistemine giren vatandaşlar, ilaç raporlarını ve ne zaman verildiklerini sayfa içerisinde görebilmektedir. Aynı zamanda sistem üzerinden:
- İlaçların son kullanma tarihi,
- İlaçların doktor tarafından yazılma tarihi,
- İlaçların hangi hastalık sebebiyle verildiği gibi detaylı bilgiler de aynı alan üzerinden sorgulanmaktadır.
Emekli Sandığı İlaç Raporu Sorgulama Nasıl Yapılır?
Emekli Sandığı üzerinden ilaç alan vatandaşlar sorgulama işlemlerini e-devlet sistemi üzerinden yapmaktadır. Emekli Sandığı ilaç raporu sorgulama için:
- Vatandaşların E-devlet sistemine giriş yapması gerekmektedir. Sisteme giriş yapmak için banka imzası ya da internet bankacılığı tercih edilebilir. Bu bilgileri olmayan vatandaşlar e-devlet şifresi ile sisteme giriş yapabilir.
- Sisteme giriş yapan Emekli Sandığı vatandaşları sayfanın sol tarafında bulunan Sosyal Güvenlik Kurumu alanına tıklamalıdır.
- Bu alan üzerinden Emekli Sandığı- İlaç Rapor Sorgulama alanına tıklanmalıdır.
- Bu sayfa üzerinden yazılan tüm ilaçların sorgulaması yapılabilmektedir.
İlaç Kodu Sorgulama Nereden Yapılır?
İlaç kodu sorgulama işlemleri online olarak e-devlet sisteminden yapılmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında çalışan vatandaşlar, aldıkları tüm ilaçların üretim ve son kullanım tarihini e-devlet sistemi üzerinden görebilmektedir. İlaç raporlarının geçerlilik süresi dışında, kullanım süresi gibi detaylar da aynı alan üzerinden sorgulanabilmektedir. SGK ilaç geçmişi sorgulama ile:
- Reçete numarası,
- Reçete tarihi,
- Sağlık kurumu,
- Doktor ismi,
- Eczane ismi,
- İlaç ismi,
- Günlük kullanım dozu,
- İlaç doz bilgilerine ulaşılabilmektedir.
E-Devlet İlaç Geçmişi Silme Nasıl Yapılır?
E-devlet sistemiz üzerinden ilaç geçmişi silmenin yapılması söz konusu değildir. E-devlet sisteminde yazılı olan ilaçlar, yalnızca süresinin dolmasından sonra silinmektedir. Bu ilaç bilgileri yalnızca doktor ve kişi tarafından görülebilmektedir. Vatandaşların aileleri, birinci dereceden akrabaları ya da işverenlerinin geçmiş ilaç bilgilerini görmesi mümkün değildir.
Hastanın Kullandığı İlaçları Sorgulama Nasıl Yapılır?
Hastaların kullandığı ilaçlar, online olarak sorgulanabilmektedir. Hastalar tarafından kullanılan ilaçların sorgulanması için:
- İlk olarak e-devlet sistemine giriş yapmanız gerekmektedir.
- Ardından sayfanın sol tarafında yer alan Hizmetler kısmına tıklamanız gerekmektedir.
- Bu alan içerisinden Sosyal Güvenlik Kurumu hizmet listesine tıklamak gerekmektedir.
- Daha sonra 4A, 4B ve 4C kapsamında ilaç kullanım süresi sorgulama alanı üzerinden sorgulama yapılabilmektedir.
Bu alan üzerinden vatandaşlar son 5 senede kullandıkları tüm ilaçları görebilmektedir. Bu ilaçların kullanım süresi ve son kullanım tarihleri hakkında da bilgi almak mümkündür.
Raporlu İlaçlar Listesi Nereden Görülür?
Raporlu ilaçlar listesi SGK kapsamında çalışan vatandaşlar ya da bu kişilerin bakmakla yükümlü olduğu kişiler için kayıt altında tutulmaktadır. Tüm ilaç listesi son 5 seneye ait vatandaşa yazılmış olan ilaçları listelemektedir. 5 seneden sonra ilaç listesi silinmektedir. Vatandaşın ilaç listesini düzenlemesi ya da silmesi söz konusu değildir.
İlaç Raporu Yenileme Nasıl Yapılır?
İlaç raporlarının yenilenmesi yalnızca hekimler tarafından yapılmaktadır. İlaç raporunun yenilenmesi için vatandaşın aile hekimine ya da devlet hastanesine gitmesi gerekmektedir. Şayet kronik bir sağlık sorunu söz konusuysa, aile hekimine başvuru yaparak aynı ilaçların muayene olmadan yeniden yazılması talep edilebilir.
Fakat vatandaşın iyileşmesi gereken bir sağlık sorunu tekrar nüks etmişse (grip, enfeksiyon, solunum yolu şikayetleri vb.) vatandaşın devlet hastanesi ya da özel hastanelerden randevu alması ve muayene olması gerekmektedir. Hekimin uygun görmesi durumunda ilaç raporu yenilenecek ya da farklı ilaçlar verilecektir.
Eczaneden Raporlu İlaç Alma Nasıl Yapılır?
Eczaneler bazı ilaçları yalnızca hekimin reçete yazması koşuluyla vermektedir. Eczanelerden raporlu ilaç almak için devlet hastanesi, özel hastane, aile hekimi ya da polikliniklerden muayene olmak gerekmektedir. Yapılan muayene ve tetkikler neticesinde vatandaşın sağlık durumuna göre ilaç alması önerilmektedir. Bu ilaçlar, doktor tarafından numaralar ile reçete edilmektedir.
Eczaneler doktor tarafından verilen kodlara göre hastaya uygun ilaçları vermektedir. Vatandaşın ilaçları teslim almasından sonra 5 sene içerisinde SGK ilaç geçmişi sorgulama yapması da mümkündür. Doktor tarafından yazılan ilaçlar, kullanım süreleri ve ilaçların dozajları hakkında sorgulama yapılabilir.
Kaynak: sosyalyardimlasma.net