GüncelSağlık

SGK Ölüm Parası Nasıl Alınır?

SGK Ölüm Parası Nasıl Alınır?

SGK Ölüm Parası Nasıl Alınır?

Sağlık güvencesi kategorisinde Türkiye genelinde SGK, en geniş kapsamlı kurumlardan biridir. Çalışan, işveren ve ev hanımları için sağlık güvencesi oluşturan kurum, yeşil kart ve GGS gibi uygulamalarla sağlık güvencesi konusunda kolaylık sağlamıştır.

Bununla birlikte ölüm yardımı kapsamında bazı kategorilerde sigortalı olan kişiler için ödeme yapılıyor. 

Başvuru işlemleri için ölüm belgesi gerekir. Doğrudan SGK’ye başvuru yapılabilir veya e-devlet üzerinden başvuru yapılabilir. Hak sahipleri kendi e-devlet sistemi üzerinden başvuru yapabilir.

E-devlet sisteminde, ölüm yardımı ve/dul yetim aylığı talebi, yazıldığında doğrudan başvuru sayfasına ulaşılabilir. 

SGK Ölüm Yardımı Kimlere Verilir? 

SGK Ölüm Parası Nasıl Alınır?

5510 sayılı SGK kanununa dâhil olan kişiler bu yardımdan faydalanabilir. Ödeme Aile ve Sosyal Bakanlığı tarafından ölen kişinin birinci dereceden akrabalarına yapılır.

Vefat eden kişinin akrabası yoksa bu durumda defin işlemini takip eden kuruma ödeme yapılır. Ölüm yardımının şartları şu şekilde sıralanabilir:

  1. Vefat eden kişi iş kazası ile veya mesleki hastalık nedeniyle vefat etmesi gerekir. 
  2. Çalışamadığı için SGK tarafından iş görmezlik aylığı alanlar, yaşlılık aylığı alanlar ve malul (360 gün) emekli aylığı alanlar vefat ettiğinde bu ödeme yakınlarına yapılır. 
  3. 360 gün malul süresini dolduranların, yaşlılık ve iş göremez raporu olanların primi bir yıl içerisinde yatmış olması gerekir.

Ödeme sırasıyla eş, çocuk, anne, baba ve kardeşlere yapılabilir. Defin işlemleri konusunda da yakınları başvurabilir. Defin işlemi için hali hazırda akrabası olmayanlar için kurum ve kuruluşlar başvuru yaparak defin işlemini takip edebilir. 

İlginizi Çekebilir  Sağlık Bakanlığı 85 Bin Personel Alım İlanı!

SGK ölüm Yardımı Ne Kadar?

Cenaze yardım miktarı her yıl değişmektedir ve Türkiye İstatistik Kurumu tarafından belirlenmektedir. Cenaze ödeneğinin miktarı bu yıl 1250 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.

Emekli sandığından aylık alanlar için, emekli aylıktan az olmamak şartıyla 4473.46 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. 

Bu artış her yıl değişmektedir ve Türkiye İstatistik Kurumu verileri dikkate alarak yeni ödeme planı oluşturmaktadır. Ödemeler Ziraat Bankasına yapılıyor ve her ayın 8. ve 14. gününde ödeme yapılıyor. 

SGK Ölüm Parası Ödüyor Mu?

Kurumun ödeme yapabilmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor. Bu şartlar yerine gelmediğinde kurum ödeme yapmıyor. Ölen kişinin resmi işlemlerinin tamamlanmış olması ve kişinin nüfustan düşürülmesi gerekiyor.

Bu aşamadan sonra ölen kişinin SGK kapsamında sigortalı olması şartı vardır. Ölen kişinin iş kazasından veya mesleki sebeplerden ölmesi durumunda bu yardımdan faydalanmak mümkündür.

Ayrıca 360 gün boyunca malul emekli maaşı alan, yaşlılık pirimi ve ölüm primi ödeyen kişilerin eş, anne, baba ve çocuk yakınları bu yardım için başvurabilir.

Bu şartları yerine getiren kişiler için SGK ölüm yardım parası ödemesi yapıyor. Ödeme Aile ve Sosyal Bakanlığı tarafından yapılıyor. Şartları yerine getiren sigortalılar başvuru işleminin ardından 

 SGK Ölüm Aylığı Ne Kadar?

Ölüm aylığı alınabilmesi için bazı şartlar söz konusudur. Ölüm aylığı alacak kişilerin 1800 gün ölüm, yaşlılık ve malullük primi bildirilmelidir. 4/1 – (a) kapsamında yer alan sigortalılar için, borçlanma süresi dışında 5 yıl sigortalı olunmalıdır. Toplamda 900 gün süre ile malullük, ölüm ve yaşlılık priminin yatırılmış olması gerekiyor. Sigorta prim gün sayısı ve miktarı yeterli olmayan sigortalılar ölüm aylığı alamamaktadır. Prim gün sayısının eksik olması durumunda başvuru yapılamıyor. 

İlginizi Çekebilir  Sed Yardımı Sorgulama! Sed Başvurusu Nasıl Yapılır?

Temmuz 2022 itibariyle ölüm aylığı 877 Türk Lirası olmuştur. Bu rakamlar her yıl güncellenmektedir ve kamuoyuna duyurulmaktadır. Her yıl Türkiye İstatistik Kurumu artış miktarını belirlemektedir. Başvuru için: https://www.sgk.gov.tr https://www.turkiye.gov.tr

Oy Ver post

makale içeriği alt bilgi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu