Silikozis Nedir? Silikozis Hastalığı Tedavisi!
Silikozis Nedir? Silikozis Hastalığı Tedavisi! Silikozis Hastalığı Belirtileri! Silikozis Tedavisi! Silikozis Akciğer Grafisi! Kumlama Hastalığı
Silikozis Nedir?
Silikozis hastalığı akciğer rahatsızlığına sebebiyet verir. Akciğerlere yapışan Silika tozu sebebiyle bu hastalık ortaya çıkar. Fazla miktarda Silika tozu akciğerlerin işlevini görememesine sebep olur. Öksürük ve nefes darlığı ile birlikte ortaya çıkar ve ciddi akciğer problemlerine neden olur.

Silika tozu bir çeşit amorf dioksit içerir. Bu toz özellikle alüminyum, çelik sanayi, bilgisayar çipi üreten fabrikalar gibi bazı yerlerde ya da beton fabrikalarında ortaya çıkar. Bu tarz yerlerde çalışan kişilerin mutlaka tedbirlerini alması gerekir. Kullanılan silika tozu bahsi geçen sektörlerde sıkça ortaya çıkar.
Bu sektörlerde çalışan kişiler uzun süreli bu toza maruz kaldığında akciğerlerinde ciddi sağlık sorunlarıyla karşı karşıya gelir. Bu problemleri yaşamamak için mutlaka maske ve diğer yöntemlerle tozdan korunmak gerekir.
Toz akciğerlere burundan ve ağızdan alınan partiküller ile birlikte yapışır ve akciğerler bu tozu temizleyemez. Bu sebepten dolayı sürekli maruz kalındığında birikmelerine neden olur ve ciddi sağlık sorunları ortaya çıkar. Sağlık sorunu yaşayan kişilerin mutlaka en kısa zamanda uzman bir hekime görünmesinde fayda vardır. Gerekli ciğer filmi veya diğer tetkikler yapılarak silikozis tanısı konur. Tanı konduktan sonra gerekli tedavi başlatılır.
Ciddi bir sağlık sorununa neden olan silikozis mutlaka önlenmesi gereken bir rahatsızlıktır. Eğer bu soruna bir çözüm bulunmazsa akciğerlerde nefes darlığına kadar oldukça ciddi sorunlar ortaya çıkar. Sağlık sorunu çeken kişilerin en yakın zamanda asla vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına müracaat etmeleri gereklidir. Bu sağlık sorunu asla ihmal edilmemelidir.
Aksi takdirde nefes alamama durumu söz konusu olduğunda kişinin yaşamını olumsuz etkileyecek durumlara kadar giden oldukça ciddi sorunlar ortaya çıkar. Mutlaka gerekli tahlilleri ve testleri yaptırmalısınız. Ancak bu sayede bu hastalığın tanısı konabilir. Hastalığın tanısı ve ilk gözlemlenen durumlar öksürük ile başlar. Bu durumlardan korunmak için özellikle çalıştığınız ortamları değiştirebilir veya çalıştığınız zaman önlemlerinizi alabilirsiniz.
Silikozis Hastalığı Tedavisi
Silikozis hastalığının tedavisi için öncelikli olarak tüm testlerin yapılarak tanının konması gerekir. Tanı konduktan sonra bu tedavi için ilk başlangıç, hastalığa maruz kalınan ortamdan uzaklaşmaktır. Bilinen herhangi bir tedavinin olmaması ve sadece bu hastalık için tedbirler alınması gereklidir.
Yapılacak ilk tedavide oksijen maskesi verilerek solunumu normale döndürmek düşünülebilir. Fakat herhangi bir ilacı ya da tedavi yöntemi bulunmayan bu hastalık için mutlaka önlem almanızda fayda vardır.
Bulunduğunuz ortamdan hızlıca uzaklaşmalı ve akciğerlerde oluşan bu ciddi sağlık sorunu için önlemler geliştirmelisiniz. Alacağınız her önlem bu hastalık için oldukça ciddi bir tedavi yöntemidir. Hasta mutlaka bilinçli olmalı ve detayları doktorundan öğrenmelidir.
Akciğer solunumunun düzgün bir şekilde oluşabilmesi için hastaya oksijen maskesi verilebilir. Eğer daha ciddi sorunlar varsa bu durumda daha farklı tetkikler uygulanabilir. Bu sorunu yaşayan kişilerin gözetim altında tutulması önemlidir.
En yakın hastaneye giderek şikayetlerinizi belirtebilir ve bu sayede tedavinin başlatılmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca tedavi sırasında bir daha asla silikoz tozuna maruz kalmamalısınız. Çalıştığınız ortamı hemen değiştirmeniz ve ciddi sağlık sorunları yaşadığınız dönemlerde tozlu ortamlardan kaçınmanız gerekir.
Silikozis Hastalığı Belirtileri
Silikozis belirtileri ilk etapta ciddi öksürük ve nefes darlığı ile başlar. Nefes alamama ve diğer belirtiler ile birlikte hasta hayati önem taşıyan ciddi sıkıntılar geçirebilir. Ayrıca bazı belirtiler şu şekilde sıralanabilir;
- Nefes darlığı,
- Öksürük,
- Göğüste ağrı ve batma hissi,
- Vücudun herhangi bir bölgesinde ani gelişen morarmalar,
- Öksürük sırasında kan gelmesi,
- Basit her gün yapılan işlerinizin rahatlıkla yapılamaması,
- Eforda azalma ve vücudun denge kaybı.
Bu belirtilerden herhangi biri görüldüğünde bu durumdan şüphe ediyorsanız en yakın hastaneye gitmeniz gereklidir.
Silikozis Tedavisi
Silikozis hastalığında bilinen herhangi bir tedavi bulunmaz fakat alınabilecek bazı tedbirler vardır. Bu hastalığın ilacı yoktur. Sadece belirtileri hafifletmek amaçlı yapılan birtakım işlemler bulunur. Bu işlemler hastanın daha rahat bir şekilde hayatını geçirmesine olanak tanır.
Nefes alabilmesini kolaylaştıracak oksijen maskesi hastanın ciddiyet durumuna göre verilir. Hastanın bu durumda ilk yapacağı şey mutlaka maruz kaldığı ortamdan uzaklaşmaktır. Eğer maruz kalınan ortamdan uzaklaşılmazsa bu durum daha da ciddi hale gelebilir.
Hastanın dikkatli ve titiz bir şekilde kendi kişisel önlemlerini alıp bu tozdan korunması lazımdır. Tozdan korunması eğer bir dahaki sefere daha ciddi sağlık sorunları yaşayabilir. Bu sorunları yaşamak istemeyen kişiler öncelikli olarak nefes darlığında yaşadıkları problemleri hemen en yakın sağlık kuruluşuna giderek bildirmelidir.
Silikozis Akciğer Grafisi
Silikozis akciğer grafisinde gözle görülür şekilde belirgin lezyonlar oluşturur. Çünkü bu toz ciğerlere yapışır ve geri gitmez. Vücut kendini yenileyerek bu tozu dışarıya atmalıdır. Mümkün mertebe mutlaka bu rahatsızlıktan kurtulmak için alınabilecek önemleri doktorunuza danışmalısınız. Doktordan aldığınız tedbirler kapsamında düzenli ve tertipli bir şekilde bu uygulamaları yapmalısınız.
Özellikle tütün ürünleri kullanmak bu sağlık sorunlarının daha da ciddi bir şekilde artışına sebebiyet verebilir. En azından bu hastalığın ya da rahatsızlığın atlatılmasına kadar belirli bir süre temiz hava ve oksijenin bulunduğu ortamlarda yer almalısınız.
Açık havada yürüyüş yapabilir ve kendinizi yormadan egzersizlerinize devam edebilirsiniz. Kaliteli bir yaşam için öncelikle hem sağlıklı beslenmek hem de havadar ve oksijeni bol ortamlarda bulunmak gerekir. Bu hastalığın giderilmesinde kişiler mutlaka uzman kontrolünden geçmelidir.
Kumlama Hastalığı
Silikozis hastalığı kısacası kumlama olarak bilinir. Halk dilinde akciğer kumlaması olarak bilinen bu hastalık ciddi sağlık sorunlarına sebebiyet verir. Mutlaka bu sağlık sorununu çözmek için en yakın zamanda sağlık kuruluşlarına gitmeniz gereklidir.
Sağlık sorunları şikayetlerinizi ilgili hekime ileterek hastalığın seyrine doğru şekilde yönlendirmelisiniz. Her bir detay bu hastalık için önem taşır. En detaylı şekilde doktora tüm belirtileri anlatmanız gerekir. Ancak bu sayede hastalıktan kurtulmanız ve belirtilerinizin azalmasına neden olur.
Eğer belirtilerin azalmasını istiyorsanız mutlaka sağlıklı bir yaşamı benimsemelisiniz. Sağlıklı bir yaşam için ve bu sorunları yaşamamak için bulunduğunuz ortamlara dikkat etmeniz gerekir. Sağlık sorunları çeken kişiler bu rahatsızlık sebebiyle hayat kalitelerini azaltabilir.
Yaşamınızı olumsuz etkileyecek bu hastalıktan kurtulmak için ilk önce kendi önlemlerinizi almanızda fayda vardır. Önlemlerinizi aldıktan sonra bir dahaki sefere daha az belirtiler görülebilir. Ayrıca düzenli bir şekilde önlemlere devam ettiğinizde tüm kötü belirtiler ortadan kalkar.
Hastalığın seyri ve belirtileri ciddi önem taşıyan sorunlar meydana getirebilir. Bu ciddi belirtiler yüzünden hayat kaliteniz bir anda düşebilir. Bundan dolayı mutlaka çalıştığınız ortamları değiştirebiliyorsanız değiştirmeniz gereklidir.
Eğer çalışma ortamınızı değiştiremiyorsanız mutlaka çalışma sırasında gerekli önlemleri almalısınız. Bu önlemlerin en başında maske takmak ve sık sık mola vererek toza maruz kalmamaktır. Toza maruz kaldığınız ortamlarda en azından kapalı bölgelerde değil açık alanlarda çalışmanız daha önemlidir.
Mümkünse dar ve kapalı alanlardan ziyade toza en az maruz kalmak için geniş ve açık alanları tercih etmelisiniz. Bu hastalık en ciddi sağlık sorunlarında ciddi nefes darlıklarıyla birlikte kendini gösterir. Eğer nefes almak da zorluk çekiyorsanız mutlaka hiç vakit kaybetmeden en acil şekilde hastaneye gitmeniz gereklidir.
İlgili Başlıklar;
Otizm Belirtileri ve çeşitleri!