Güncel

Türk İşaret Dili Tercümanlarının Sorun Alanları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı Yapıldı

Çalıştay, 17 Aralık 2018 tarihinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlık Binası 27. Kat Konferans Salonu’nda yapıldı.

Çalıştaya, Kamu Kurum Ve Kuruluşları, STK Temsilcileri ve Akademisyenler ve İşitme Engelli Vatandaşlar Geniş Katılım Sağladı.

Çalıştaya Ankara Üniversitesi İşaret Dili ve Sağır Çalışmaları Anabilim Dalı Başkanı ve TÖMER Müdürü Prof. Dr. Gülsün Leyla UZUN, SGK Hizmet Sunum Genel Müdür Yardımcısı Şeref ŞIK, Sağlık Bakanlığı Çağrı Hizmetleri ve İletişim Dairesi Başkanı Cihan NİŞANCI, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler il müdürleri, il müdür yardımcıları, çok sayıda kurum ve kuruluş temsilcisi, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerinde ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan çok sayıda İşaret Dili Tercümanı katıldı.

Çalıştayda Sağırlar Konfederasyonu, Sağırlar Milli Federasyonu, Dünya Sağırlar İslam Federasyonu, İşaret Dili Tercümanları Derneği ve Sağır Ailelerin Çocukları Derneği gibi işitme engelliler ve işaret dili tercümanlarını temsil eden çok sayıda sivil toplum kuruluşu  da yer aldı.

Genel Müdür Uzm. Dr. Orhan KOÇ Erişilebilirlik Alanının Engellilerin Sosyal Hayata Katılımları İçin Hayati Önemde Olduğunu Vurguladı. 

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan KOÇ, “2002’den bugüne kadar engellilere yönelik hizmetlerde büyük değişiklikler oldu. Özellikle mevzuat konusunda gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında daha da iyi bir noktadayız. Bu başarıyı uygulamaya da yansıtmak için saha çalışmaları ile bunların geri bildirimlerini ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.

Genel Müdür Uzm. Dr. Orhan KOÇ konuşmasında; erişilebilirlik alanının engellilerin sosyal hayata katılımları için hayati önemde olduğunu vurguladı. Konuşmasına şöyle devam etti: “Erişilebilirliği yalnızca fiziki çevreye erişim olarak değil, aynı zamanda bilgiye, hizmete, eğitime ve iletişime erişimi sağlama olarak ele alıyor ve çalışmalarımızı bu yelpazede gerçekleştiriyoruz. Bugün Çalıştayla işitme engellilerin yaşadıkları sorunların tespitini yapıp düzenleme noktasında çalışmaları hızlandırmayı amaçlıyoruz. Böylece işitme engelli kardeşlerimizin sorunlarını bir nebze daha iyileştirebilmek adına bir adım daha atmış olacağız” dedi.

Genel Müdür Koç, Kamudaki Çağrı Merkezlerinin İşitme Engelliler İçin Erişilebilir Olmasına Vurgu Yaptı.  

Genel Müdür Uzm. Dr. Orhan KOÇ konuşmasında “Amacımız erişilebilirlik noktasında tüm kullanılabilir iletişim kanallarının iletişim sorunu yaşayan bireyler için erişilebilir olması ve kamu hizmetlerine daha fazla erişimlerini sağlamaktır”  dedi.

Genel Müdür Dr. Orhan KOÇ, 2013 yılından itibaren Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çağrı Merkezleri ALO144, ALO170 ve ALO183 hatlarının işaret dili tercümanları aracılığıyla işitme engelli vatandaşlarımıza verdiği hizmetlere vurgu yaptı. Daha sonra Sağlık Bakanlığı hizmetlerinden Engelsiz Sağlık İletişim Merkezi’ni (ESİM) arayarak Merkezde bulunan İşaret Dili Tercümanı ile görüntülü görüşme yaptı. İşitme engellilerin sağlık hizmetlerine erişimi hakkında bilgi aldı.

Çalıştayda “Türk İşaret Dili Tercümanlarının Sorun Alanları ve Çözüm Önerileri” başlığı altında “Tercümanlık Hizmetine Erişim”, “Dijital Tercümanlık Hizmetleri”, “Tercümanların Özlük Hakları” ve “Tercümanların Eğitimi ve Mesleki Gelişimleri” konuları ele alındı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu