Çalışma YaşamıGüncelSosyal Hak ve Yardımlar

Yetişkin Engelli Yönetmeliği? Engelli Yönetmelikleri Kanunu? 

Yetişkin Engelli Yönetmeliği? Engelli Yönetmelikleri Kanunu? 
Yetişkin Engelli Yönetmeliği? Engelli Yönetmelikleri Kanunu?

Doğum ile gelen veya iş süreci, sosyal yaşam, hayatın içindeki herhangi bir alan ya da sorundan dolayı engelli olma durumumuz vardır. Bugünümüz yarınımız ile asla bir olmayacaktır. Ne yaşayacağımız veya nasıl bir hale düşeceğimiz kimse tarafından bilinmez. 

Engellilik durumları ve hakları çok geniş kapsamlıdır. Engelli olabilmek ve engelli statüsünde sayılabilmek için belirli durumları yaşamış olmak, doktor kontrol durumları sonucunda ortaya çıkacak raporlara sahip olmak öncelikle aranılan şartlardandır. 

Engelli bireylerimizi hayata ve topluma kazandırmak, fikri kazanımlara bunun yanı sıra gayretlere ulaştırmak için devletimiz ve dünya genelinde çeşitli proje ve çalışmalar bulunmaktadır. Ülkemiz adına da çıkartılmış olan engelliler yönetmeliği ile bu konular hakkında yeterince detaylı bilgiler verilmiştir. Peki bu yönetmelikte neler var, neleri anlatmakta ve neleri kapsamaktadır?

Yetişkin Engelli Yönetmeliği

Engelli grubunda sayılabilmek için öncelikle doğuştan gelen veya sonradan kazanılan birtakım eksikliklere sahip olmak gerekmektedir. Yetişkin engelli yönetmeliğin ise bir kaza sonucu vb. durumlardan ötürü engel durumu olan vatandaşlarımızı kapsar. Bunlar gözle görünen fiziki kayıplar, görünmeyen fakat içten içe insanı bitiren hastalıklar, zihinsel problemler olabilir.

Engelli bireylerimizin haklarını onlara kazandırmak, onlar için sosyal hayatla alakalı aktiviteler, indirimler, maddi ve manevi yardımların tümü hakkında şartları içeren, önceliklerini belirten bütün kanun ve yasaların bulunduğu bilgilendirme içeriğine yönetmelik diyoruz.

Yönetmelikteki asıl olan, rapor aldırılırken bunun sebeplerini kesin ve eksiksiz ortaya çıkarmak, sorunun ne olduğunu veya kimler tarafından olduğunu tespit etmek, engel yüzdeleri gibi oranları değerlendirmek ve bu değerlendirme sonucu sağlık durumuna göre hakları tanımak, bu vatandaşlarımızı toplumun üyesi olduklarını onlara tekrar tekrar aşılamak ve güvenlerini kazanmak adına gerçekleştirilen çabaların tümüdür. 

İlginizi Çekebilir  Engelli ailelerine İHH’dan destek

Yetişkin Engelli Yönetmeliği Nedir ve Kimleri Kapsar?

Yetişkin engelli yönetmeliği, sonradan meydana gelen kazalar, herhangi bir problem veya saldırı sonucu engel durumuna erişmiş olan kişiler adına çıkarılacak olan raporlar, değerlendirmeler ve incelemeler için faydalanılacak kural ve kaideleri kapsar.

Bu kapsamda sayılabilmek için şartlar;

  • 18 yaş ve üzeri bireyler olmak,
  • Belirlenen ve istenilen raporlar doğrultusunda doktor kontrollerinden olumlu (negatif anlamda olumlu) sonuçlar elde edilenler faydalanabilir. Bu bölümler;
    • Göz hastalıkları
    • İç hastalıkları
    • Nöroloji
    • Ruh sağlığı ve hastalıkları
    • Genel cerrahi
    • Kulak burun boğaz

Belirlenmiş olan doktor kontrolleri sonucunda ortaya çıkan hasarın derecesi ve yüzdelik boyutu ortaya çıkarılacaktır.

Erişkin Engelli Yönetmeliği Rapor Düzenleme Usulleri?

Erişkin engelli yönetmeliğine göre belirlenmiş olan usul ve sıralamalar bulunmaktadır. Bunlar takip edilerek gerekli raporlar çıkarılacaktır. Yönetmeliğe göre belirlenen usuller;

  • Engel durumu olan birey veya bireyle ilgilenen vasi kişi, raporun çıkarılacağı kuruma başvuru yapacaktır.
  • Başvuru sonucu sizlere muayene tarihi verilir.
  • Engel durumu olduğu iddia edilen ve rapor düzenlemek isteyen kişi hakkında bütün sağlık değerlendirme ve inceleme sonucu bulgular çıkarılır.
  • Eksik veya başvuru yapılan hastanede yapılamayan kontroller, sevk ile başka belirlenmiş hastane ve hekimler tarafından yapılabilmektedir.
  • Bütün bulguların ortaya çıkmasından sonra, kurul hasta veya engel durumu olduğu iddia edilen kişiyi kendileri de görerek durumunu tespit eder ve engel durumu olup olmadığını tespit ederler.
  • Raporda evet veya hayır yazarak hastanın engel durumunu olup olmadığı belirtilir.
  • “tam bağımlı engelli birey” ibaresi yer alıyor ise sağlık raporu çıkaracak olan hastanın ağır engel kapsamında olduğu değerlendirilir. 
  • Engelli bireyin durumuna göre neleri yapıp yapamayacağı konu hakkında detaylı bilgiler raporda belirtilir.
  • Rapor onaylandıktan sonra sisteme kaydedilir.
İlginizi Çekebilir  2019 Engelli Ataması Hakkında Açıklama...

Benzer içerikler;

Engelliler biz nedir?

Yüzde 90 engelli maaşı ne kadar?

Yüzde 80 engelli maaşı ne kadar?

Yüzde 70 engelli maaşı ne kadar?

Engelli maaşları ne kadar?

Engelli maaşı alanlara müjde!

Oy Ver post

makale içeriği alt bilgi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu