Yetişkinlerde Otizm Belirtileri Nelerdir?
Yetişkinlerde Otizm Belirtileri, Yetişkinlerde Otizm Teşhisi, Otizmli Çocuklar Birer Yetişkin Olacak...
Yetişkinlerde Otizm Belirtileri
Yetişkinlerde Otizm Belirtileri, Otizm genellikle küçük çocuklarda teşhis edilen bir rahatsızlık olsa da yetişkinlerde otizm görülmeyeceği anlamına gelmez. Bu rahatsızlık beynin işlevlerini etkiler ve yetişkinlerde de görülmesi mümkündür. Ancak çocuklara göre teşhisi çok daha zor olabilir.
Yetişkinlerde Otizm Teşhisi
Yetişkinlerde Otizm Belirtileri, Otizm genellikle gelişmekte olan çocuklarda kolayca teşhis edilir. Pek çok teşhis çocuk 3 yaşına gelene kadar konulur. Çünkü akranları ile aralarında bir gelişim farklılığı vardır. Ancak bazen de otizm derecesi düşük olduğu için çocuklukta fark edilmeyebilir. Yetişkin bir birey haline gelindiğinde sosyal hayata katılma ve iletişim kurmada zorluklar yaşanabilir. Bazı belirtilerin varlığına göre yetişkinlerde otizm teşhisi koymak mümkündür.
Yetişkinlerde Belirtiler
Otizmin çocuklarda ve yetişkinlerde neden olduğu belirtiler farklıdır. Bir yetişkin konuşabilir, eğitim hayatını tamamlayabilir. Bunlar otizm olmayacağı anlamına gelmez. Yetişkinlerde otizm belirtileri şu şekildedir:
- En önemli belirtisi günlük işlerini yerine getirmekte zorluk çekmedir. Çoğu zaman ailesinden, bir yakınından yardım alması gerekebilir.
- Bir işe başlasa bile devam etmekte ve sona erdirmekte sorun yaşar.
- Sosyal etkileşim kurmak istemez, mümkün olduğunca az iletişim kurar.
- Empati kurma yetenekleri yoktur. Bu nedenle toplumda soğuk bireyler olarak algılanabilirler.
- Bir şeye takıntıları vardır. Bu bir cisim, bir davranış ya da belirli bir durum olabilir. Bu takıntıya engel olunması bireyi mutsuz eder ve sorun çıkarır.
Otizmli bir yetişkinin eğitim ve iş hayatına katılması, evlenmesi, çocuk sahibi olması ve aile hayatına katılması mümkündür. Bu nedenle toplum içinde farklı olarak görülseler de dışlanacak kadar göze batmazlar. Dolayısıyla teşhisi de zor olabilir.
Otizmli yetişkinin tedavisi çocuklara göre daha kolaydır ve sonuç vaat eder. Çünkü özel eğitim ve terapilere karşılık vererek çaba sarf ederler. İçselleştirmeseler bile sosyal yaşama nasıl katılacaklarını, nasıl iletişim kuracaklarını öğrenerek uygulayabilirler. Böylece ilerleme kaydetmek daha kolay olacaktır.
Asperger Sendromlu Yetişkinler
Otizm başlığı altında incelenen diğer bir rahatsızlık olan asperger sendromu yetişkinlerde de görülebilmektedir. Bu kişiler yalnız yaşamak yerine aile hayatını tercih ederler ve isterlerse kendi ailelerini kurabilirler. Otizmin aksine bu kişilerde odaklanma süresi çok uzundur ve detaycılık vardır. Ayrıntılara karşı takıntıları olduğu için iş hayatında başarılı olabilirler. Hatta bilim, mühendislik, teknoloji alanlarında iyi bir kariyer sahibi olmaları mümkündür.
Otizmli Yetişkinler
Yetişkinlerde Otizm Belirtileri, Yetişkinlerde otizm çocuklardaki kadar kolay fark edilmeyebilir. Ayrıca bu sendromları hayattaki başarılarına mani değildir. Bunun en iyi örneği herkesin tanıdığı ünlü bilim insanlarının, müzik ve sanatla uğraşan kişilerin de otizmli olmasıdır. Şu ünlüler otizmli yetişkinler olmasına rağmen meslek hayatlarında başarıya ulaşmıştır:
- Dünya edebiyatının en iyilerinden Franz Kafka,
- Klasik müzik bestecisi Beethoven,
- Filozof ve psikolog olan Nietzsche,
- Nobel Ödüllü Fizikçi Einstein,
- Ampülü bulan ve bobinler ile çağ atlayan Tesla,
- Tesla’nın hocası Edison,
- Klasik batı müziğinin ustası Mozart,
- Dünya tarihinin en önemli fizikçilerinden Newton,
- Batı sanat tarihinin ünlü ressamı Van Gogh,
- Dünya edebiyatının başarılı yazarı Jane Austen…
Yetişkinlerde Otizm Belirtileri, Görüldüğü gibi dünya tarihinde dönüm noktası sayılan, kendi alanında en iyiyi temsil eden bu kişilerin pek çoğu otizm sendromuna sahiptir. Bu kişiler sonradan otizmli bireylere dönüşmeyip, çocukluklarından beri bu sendromla yetiştiler. Sahip oldukları rahatsızlık onları başarısız kılmak yerine en iyiler arasında yer almalarını sağladı.
Otizmli Çocuklar Birer Yetişkin Olacak
Otizmli bireylerin sahip oldukları farklı özellikler ve davranışlar doğru şekilde yönlendirilmesi halinde başarıya götürecektir. Otizmli çocuklar her zaman çocuk olarak kalmayacak ve zamanla otizmli yetişkinler olacaklar. Aileler, eğitimciler bu durumun her an farkında olarak onları hayata hazırlamalı ve ilgi alanlarını desteklemelidir. Böylece yetişkin olduklarında başarıya ulaşmaları kolay olacaktır.
Sosyal medya hesaplarımız: İNSTEGRAM // TİKTOK
SON DAKİKA HABERLER İÇİN GOOGLEDEN TAKİP EDİN
Otizm hastalığın da olan kişiler aslında özeldir.Çok akıllı ve planlı insanlar oluyorlar.Kendilerine farklı gözle bakmamayı öğrenmemiz gerek.